"De roze wolk ".

5 augustus 2026 - Lelystad, Nederland

Op Instagram en Facebook is 'het' nog volop te zien, de befaamde ' roze wolk' waarop zwangere vrouwen of jonge moeders zich ( horen te ) bevinden . In het programma De Verloskundige zien we een afspiegeling van de huidige praktijk. Een 'bevallings plan' schrijven is een ,voor mij, opvallend detail.

De laatste weken ben ik nauw betrokken bij mijn dierbare dappere vriendin in Kwale. De Malaria crisis lijkt zij en haar ongeboren kind goed te hebben doorstaan. Een paar weken geleden diende  de volgende crisis zich aan. Er worden stakingen aangekondigd in de algemene public hospitals, ook in Kwale. Haar tzt geplande Keizersnede, omdat ook de 2 vorige keizersneden waren, komt in het gedrang. Een en ander levert weer de nodige stress op. Toch vraagt ze mij, om wat eerder geld over te maken voor Maria 's gezin . (met  de tweeling .) Zodat ze voor haar ziekenhuis opname het  voedsel pakket voor hen kan afhandelen😍! Zo gezegd zo gedaan .

Precies op tijd, de volgende dag wordt ze verwacht in een nabijgelegen privé clinic,  nou ja, een uurtje rijden. Om een of andere reden (die mij )nog niet duidelijk is ,wordt de geplande ingeep met 10 dg naar voren gehaald.  "Daar gaat je bevallings plan" dacht ik cynisch. Dit was zaterdag jl.

Het lange wachten begint. Zondagavond komt het verlossende bericht, de operatie geslaagd, en de baby okay. So far so good, zou je denken. Helaas,  pijn bestrijding is kennelijk geen protocol.  De borstvoeding komt niet opgang,  een baby die alleen maar huilt, en als advies krijgt ze te horen, geduld het komt wel opgang.... Uit ervaring met diverse ziekenhuizen in Mombasa en Uganda, weet ik dat je zonder ' bedsider' een familie lid die bij je blijft, en zorgt dat je te eten of drinken krijgt, en ook helpt met de baby ,eigenlijk hulpeloos bent als je die dus niet hebt....

Ik kan helaas de constante stroom van apjes niet delen maar het was heftig. Onmacht, boosheid, en verdriet is wat ik voel.

Gelukkig heb ik goed contact met een team member, dr. J. zij schiet te hulp en belt met de inmiddels wanhopige moeder om haar te steunen, en mij !

Ze wil naar huis! En 3 dagen na de operatie gaat ze! De auto rit alleen al, is " een uitdaging " op de slechte wegen naar haar huis. Zonder pijnstillers niet te doen . Om de tijd te doden,  nagelbijten doe ik niet 😉, maak ik jam! 2 bestellingen gaan binnenkort de deur uit. Laat op de avond komt het bericht,  I am home, exausted, after the painfull ride . Thank you for the support😍.  Ook dat nog, ik  heb geld overgemaakt voor bijvoeding, en wat er maar nodig is. Dankzij jullie bijdrage aan mijn 'Geiten' oproep kan zij in iedergeval zonder financieele zorgen herstellen! 🙏 Zonder thuiszorg, ik moet het loslaten en vertrouwen dat het goed komt.

De natuur laat zich niet dwingen, zomaar 2 weken eerder een zwangerschap dmv een operatie beëindigen, doet toch iets met het lichaam van moeder én kind ? Zonder begeleiding  of ondersteuning? Of kijk ik nu teveel met ' westerse verpleegkundige ogen '? Een ding is zeker,' van roze wolk ' is geen sprake.

Wordt vervolgd

1. Lout Molkenboer:
    Tja Hermien, het blijft Kenya🫣
  2. H.Roddenhof:
    5 augustus 2026
    Het zal wel, maar voor mij went het nooit.
  3. Brenda:
    5 augustus 2026
    Ooh my! Stories I know too well. It is very sad.
    Thank you for the work you do Hermien!
  4. H.Roddenhof:
    5 augustus 2026
    Thanks Brenda, it hurts...all this election propaganda, and promise made....
  5. Margriet:
    5 augustus 2026
    Heb je geen zorgen thuis dan heb je ze van je mooie project
    Komt vast goed met moeder en kids
  6. H.Roddenhof:
    5 augustus 2026
    Dankjewel Margriet, dat hoop ik ook.
  7. Ellen:
    5 augustus 2026
    Heel heftig en om wanhopig van te worden..gelukkig kon je geld overmaken vanaf deze afstand..de roze wolk is een b(r)oze in dit geval..sterkte!
  8. H.Roddenhof:
    5 augustus 2026
    Klopt Ellen, mooie woordspeling!
  9. Els:
    wat sneu allemaal.
    En wat een doorzettingsvermogen
    Pittig hoor.
  10. H.Roddenhof:
    5 augustus 2026
    Inderdaad Els, het doorzettingsvermogen van haar is bewonderingswaardig. Ze moet wel ! Maar toch...
    Dankjewel voor je reactie.
  11. Monique:
    7 augustus 2026
    Laten we hopen dat Christine en haar dochter zich er goed door heen slaan. Jouw onvoorwaardelijke steun is een goede hulp om te slagen
  12. H.Roddenhof:
    7 augustus 2026
    Dankjewel Monique, met steun van vele trouwe volgers en support ers, gaat dat lukken!🙏
  13. Frouwke:
    12 augustus 2026
    Niet te geloven Hermien, dat zoiets kan gebeuren! Goed om dit te delen, en dankzij die fantastische hulp, nu in de vorm van bijdragen, ben je weer de reddende engel! Prachtig!
  14. H.Roddenhof:
    13 augustus 2026
    Dankjewel Frouwke, het gaat ' goed' met hen ,naar omstandigheden. 🙏🤞.
  15. Carry:
    14 augustus 2026
    Ik snap dat je je hart hebt vastgehouden, gelukkig, ze heeft het gered. Ze heeft vast jouw intense meeleven gevoeld, en gelukkig kon je haar met geld steunen. Blijf maar vertrouwen.
  16. H.Roddenhof:
    15 augustus 2026
    Dankjewel Carry, het is nog steeds een wankel even wicht. Ben blij dat het ' goed' gaat,naar omstandigheden . Het blijft zorgelijk Carry. De baby is erg klein. Gelukkig maakt de morele én financieele ondersteuning het voor hen makkelijker. 🤞🙏
  17. Carry:
    15 augustus 2026
    Ik duim en hoop met je mee XX
  18. H.Roddenhof:
    🫶🙏
  19. Hannie Brouwer:
    16 augustus 2026
    Ik ben nu pas in de gelegenheid om te reageren. Wat een ontstellende ervaring moet dat zijn geweest voor deze hulpeloze moeder. Gelukkig was jij de reddende engel op afstand. Veel blessures van mij. Lieve groet, Hannie Brouwer
  20. H.Roddenhof:
    Dankjewel Hannie,
    gelukkig gaat het de goede kant op met haar. Wat een veerkracht heeft ze.🙏
  21. Hannie Brouwer:
    16 augustus 2026
    Hermien,ik bedoel natuurlijk blessings!!!
  22. H.Roddenhof:
    😉.gelukkig maar Hannie.